Over

karen10

Karen Baarspul

Sinds mijn jeugd ben ik gefascineerd door creëren. Via een omweg van de opleiding facilitaire dienstverlening en werken bij een uitzendbureau ben ik aan mijn droom begonnen. Bezig met creëren. Na de vrije academie in Den Haag (1991) heb ik twee jaar de kunstacademie in Den Haag gevolgd. In juli 1996 ben ik afgestudeerd als docente tekenen en schilderen in Utrecht.

Jarenlang heb ik landschapsworkshops georganiseerd. O.a. in de duinen van Katwijk en aan de Doubs in Frankrijk. Natuur is vanaf het begin voor mij een grote inspiratiebron. De rust, schoonheid en overweldiging zijn met allerlei technieken te vangen. Ik vind het fijn met meerdere materialen op een werk intuïtief door te gaan, laag over laag.

Naast alle verf en tekenmaterialen heb ik me ook verdiept in druktechnieken (monoprints), edelsmeden, fotografie, papier en vilt maken, collagetechnieken en natuur vindsels (dingen zoekster) een nieuwe plek geven. Zo zijn o.a. mijn schatkistjes ontstaan. Houten doosjes met schatten opnieuw vorm gegeven en gemaakt uit verwondering. Kleine dingen worden groot door ze te centreren, een ander gezichtspunt te geven en een nieuw verhaal te maken.

Mijn eigen ervaringen, herinneringen en emoties vertaal ik in verhalen (vele lagen) en in beelden en objecten. Verlangens die daarbij spelen zijn rust, harmonie en evenwicht. Verwondering speelt bijna altijd de hoofdrol. Thema’s zijn geborgenheid, verlies en verbinding. Levenslust en zien wat er allemaal is naast het los moeten laten en de vergankelijkheid, het verval.

Sinds 2018 werk ik mee met “creatieve projecten Mexico”. Vier Nederlandse kunstenaars in gesprek met vier Mexicaanse kunstenaars. Een deel van de opbrengst van de verkochte werken gaat naar het weeshuis. Het project is uitgebreid met “Kijk mee met”. Ik ben de eerste van de vier kunstenaars die 3 maanden gevolgd wordt.